Wyznaczanie sumy szeregu
Marek: Wyznacz sumę częściową Sn oraz sumę S szeregu: ∑ (√n+2 − 2√n+1 + √n)
n∊(1;∞)
5 maj 18:13
Marek: ehh... Jakieś felerne te szeregi, że nikt nie chce pomagać...
5 maj 18:26
Marek: To może teraz ktoś?

Zadanie na kolokwium, więc bardzo mi zależy...
5 maj 19:25
Godzio:
Pomogę
5 maj 20:03
Godzio:
Sn = (√3 − 2√2 + √1) + (√4 − 2√3 + √2) + (√5 − 2√4 + √3) +
(√6 − 2√5 + √4) + ... + (√n − 2√n − 1 + √n − 2) + (√n + 1 − 2√n + √n − 1) +
(√n + 2 − 2√n + 1 + √n) = −√2 + √1 + √n + 1 − √n =
= 1 − √2 − √n + √n + 1
5 maj 20:06
Godzio:
A jeśli chodzi o S to:
| | n + 1 − n | |
1 − √2 + √n + 1 − √n = 1 − √2 + |
| = |
| | √n + 1 + √n | |
| | 1 | |
= 1 − √2 + |
| → 1 − √2 |
| | √n + 1 + √n | |
5 maj 20:07