funkcja
Mania: Pomocy. Będę bardzo wdzięczna

Dla funkcji y= −2/3x +1, wyznacz punkt przecięcia jej wykresu z osia x.
Czym to sie rózni od OX?
Pomocy
5 maj 18:12
kylo1303: Chodzi im raczej o os OX i tak tez powinno byc zapisane. A wtedy podstawiasz za y=0
5 maj 18:13
Mania: Jest też zwykłe X.
5 maj 18:15
Marek: Oś x−ów i oś OX to generalnie to samo. Możesz się też spotkać z osią odciętych, ale to raczej
później

Jak chcesz wyznaczyć punkt przecięcia z osią OX, podstawiasz pod y=0.
0 = −2/3x + 1
−1 = −2/3x
x=3/2
5 maj 18:20
Mania: Dziękuje
5 maj 18:34
Edek: Witam mam problem z zadaniem przepraszam ze nie w nowym temacie ale mam problem z jego
zalorzeniem mianowicie: Znajdz wszyskie wartosci zeczywiste parametru k tak aby liczba 5 byla
rozwioazaniem rownania:
a) 2(x−3)+k(1+2x)=k−x−1
b) kx−6=2x+k
5 maj 18:39
Edek: prosze o pomoc to niejest spam ;x
5 maj 18:52