Nieskończony ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem an = 2 −1/n , dla n = 1,2,
maturzsta: Nieskończony ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem an = 2 −1/n , dla n = 1,2,3,... .
Dla pewnej liczby x trzywyrazowy ciąg (a2 ,a7 ,x )jest arytmetyczny. Oblicz x .
witam. to zadanie które jest juz na stronie ale nie rozumiem rozwiązania:
podane jest : 2a7=2a2+x DLACZEGO TAK?
5 maj 18:12
Eta:
Jeżeli liczby a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny
to b−a= c−b =r ⇒ 2b= a+c
w tym zadaniu liczby a2, a7, x −− tworzą ciąg arytmetyczny
to: 2a7= a2+x
5 maj 18:20