I proszę o wytłumaczenie.Nie znosze zadań zaczynających się od slowa'uzasadnij'
Marta: Uzasadnij,że jeśli x1x2nalezy do R i x1 jest różne od x2 to f(x1)jest rózne od f(x2)
jeśli f(x)=(2−3√2)x+√2−5
5 maj 18:02
Eta:
To funkcja liniowa malejąca f(x)=ax+b , dla a<0
a= 2−3√2 <0
zatem jest funkcją różnowartościową, czyli dla x1≠x2 osiąga różne wartości
dla x1≠x2 ⇒ f(x1)≠ f(x2)
5 maj 18:29
pigor: ... no to np. tak : z założenia masz x
1≠x
2 czyli
x1−x2≠ 0 , więc
wykażę implikację :
x1−x2≠0 ⇒
f(x1)−f(x2)≠ 0 ,
mianowicie
f(x1)−f(x2)= (2−3
√2)x
1+
√2−5 − (2−3
√2)x
2−
√2+5= (2−3
√2)x
1−(2−3
√2)x
2 =
=
(2−3√2)(x1−x2) ≠ 0 c.n.u. , bo tu 2−3
√2≠0 i x
1−x
2≠0 z założenia. ...
5 maj 18:44
Eta:
@
pigor poprawię Ci chochlika (2−3
√2) (x
1−x
2)
5 maj 18:56
pigor: ... baaardzo dziękuję Eta. ... :}
5 maj 19:19
Marta: DZIEKI WIELKIE!
6 maj 21:49