Na ile sposobów można rozdzielić zabawki między dzieci
GB: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 6 różnych zabawek między Jacka i Agatkę, jeżeli
każde z nich dostanie tyle samo zabawek?
5 maj 17:49
Danio: 1*2*3*1*2*3*2 = 72 sposoby
5 maj 17:52
GB: a w odpowiedziach mam 20 czemu


?
5 maj 18:17
Monika: 4*5 = 20
5 maj 18:21
Eta:
Jackowi daje 3 z 6 zabawek to pozostałe 3 z 3 zabawek zostaje dla Agatki
| | | | | |
i mamy: | * | = 20*1= 20 takich sposobów |
| | | |
5 maj 18:23
GB: Eta pierwszą linijkę łapię ale czemu Ci się zrobiło sześć trzecich razy trzy trzecie i czemu to
jest 20*1

przecież sześć trzecich to dwa!
5 maj 18:35
Eta:
To nie są ułamki ! to kombinacje!
| | 6! | | 3!*4*5*6 | | 4*5*6 | | 4*5*6 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 20 |
| | 3!*3! | | 3!*3! | | 3! | | 1*2*3 | |
5 maj 18:38
5 maj 18:38