bardzo proszę o pomoc
Liceum Uzupełniające : prosze o pomoc , jak wykonac te zadanie
Zadanie Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego wysokosc jest
równa 6 , długosc krawedzi bocznej jest równa 2√15 . oblicz miarę kąta nachylenia ściany
bocznej piramidy do podstawy
62 + d2 =(2√15)2
d=2√6
2d = 4√6
4√6=a√2⇒a =4√3
a2=2√3
tgα= 62√3=√3
α=60 stopni
bardzo proszę o pomoc
5 maj 17:47
Liceum Uzupełniające : dobrze się zabieram za zadanie , proszę mi powiedzieć co dobrze a co źle jest
5 maj 17:50