prosze o pomoc , jak wykonac te zadanie
Liceum Uzupełniające : Zadanie
Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego wysokosc jest równa 6 ,
długosc krawedzi bocznej jest równa 2√15 . oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej
piramidy do podstawy
62 + d2 =(2√15)2
d=2√6
2d = 4√6
4√6=a√2⇒a =4√3
a2=2√3
tgα= 62√3=√3
α=60 stopni
5 maj 17:36
Liceum Uzupełniające : jak to zadanie się wykonuje , bo nie wiem od czego zacząć
5 maj 17:37
Liceum Uzupełniające : proszę o pomoc , za czołem robić i nie wiem czy dobrze myślę
5 maj 17:40
Liceum Uzupełniające : bardzo proszę o pomoc
5 maj 17:41