trygonometria
Misia: | | 2√5 | | tgα | |
Jeśli kąt α jest ostry i sin α= |
| to wartość wyrażenia |
| jest równa? |
| | 5 | | cosα | |
5 maj 17:35
picia: | | √5 | |
cos α = |
| sprobuj sama dalej |
| | 5 | |
5 maj 17:40
Misia: a dlaczego cosα=√55 ?
5 maj 17:42
Misia: skad to wyszło?
5 maj 17:42
Basiek: | tga | | sina | | 1 | | sina | |
| = |
| * |
| = |
| =.... |
| cosa | | cosa | | cosa | | cos2a | |
5 maj 17:43
picia: z jedynki trygonometrycznej
5 maj 17:44
Misia: no wiem do tego doszlam xD
5 maj 17:44
Basiek: cosa=
√1−sin2a
Nawet nic za bardzo wyliczać nie trzeba.
5 maj 17:45
Misia: nie rozumiem, wytlumaczcie mi to jakos
5 maj 17:48
picia: Basiek Ci to sprytnie przeksztalcila

ale nie musisz tak robic.
sin i cos juz masz wiec tg policzysz.
5 maj 17:51
5 maj 17:52
Misia: a jesli mam podane sin np. 5/3 to cos moge sobie wyliczac z pitagorasa?
5 maj 17:54
Dociekliwy: Nie liczysz nic z pitagorasa tylko z jedynki trygonometrycznej.
sin2a + cos2a = 1
5 maj 18:02
Misia: z jedynki wychodzi tak samo jak z pitagorasa

to to samo jest rozgryzłam to
5 maj 18:33