Zadanie - pomoc do matury! Proszę!
krówka: Wykaż, że jeśli P(A) = 0,5 oraz P(B) = 0,7 to P (A∩B) ≥ 0,2.
Proszę o pomoc.
5 maj 17:13
krówka: juz wyszło
5 maj 17:18
psik: skorzystaj że P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(A∩B) = P(A) + P(B) − P(AUB)
P(A∩B) = 1,2 − P(AUB)
Jak widać zbiory A i B nie mogę być rozłączne, bo ich suma dałaby więcej niż 1 co jest
niemożliwe. Kiedy część wspólna będzie najmniejsza? Kiedy ich suma będzie największa.
5 maj 17:21
pigor: ... czyli ...

P(A∩B}=1,2−P(AUB) i P(AUB)≤1 ⇒ P(A∩B}=1,2−P(AUB) i −P(AUB) ≥−1 ⇒
⇒
P(A∩B}=1,2−P(AUB)
≥ 1,2−1 =
0,2 c.b.d.w. . ...
5 maj 17:33