a
blogther: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | 5|y| + 3x = 3y + 3 | |
| ⎩ | | 4y + 9x| = 6y |
|
i w odpowiedzi jest cos takiego napisane
Z drugiego równania wynika, że musi być y ≥ 0.
skad to wiemy potym ze 6y jest dodatnie gdyby było
− 6y wtedy było by napisane y ≤ 0 ?
nie chece zeby ktos to rozwiazywał tylko o wskazowke prosze
5 maj 17:05
Basia:
6y = | 4y+9x| ≥ 0 bo |....| zawsze jest ≥0
a 6y≥0 ⇔ y≥0
gdyby było
−6y = | 4y+9x | ≥ 0
to byłoby
−6y ≥ 0 /: (−6)
y ≤ 0
5 maj 17:08
blogther: okey dzieki za pomoc pozatym gdyby było −6 to y ≤ 0 bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna
5 maj 17:16