proste
olle: Wyznacz punkt wspólny prostych:
k: 4x – 3y – 2 = 0 oraz l: x – y = 0. Sprawdź, czy są prostopadłe.
5 maj 16:58
Danio: k: −3y = −4x + 2
k: 3y = 4x − 2
k: y = 4/3x − 2/3
l: −y = −x
l: y = x
prosta prostopadła do k, y = −3/4x + b
−3/4x ≠ x, więc proste nie są prostopadłe, teraz punkt wspólny
4/3x − 2/3 = x
4/3x − x = 2/3 //*3
4x − 3x = 2
x = 2 ( punkt przecięcia się prostych k i l )
dla k:
f(2) = 4/3 *2 −2/3 = 8/3 − 2/3 = 6/3 = 2 ( współrzędne punktu to (2,2) )
dla l:
f(2) = 2 ( także punkt wspólny o współrzędnych (2,2))
5 maj 17:07
Mateusz:
punkt wspolny wyznaczysz rozwiązując ukłąd rownan
{4x−3y−2=0
{x−y=0
natomiast zeby sprawdzic czy są prostopadłę sprawdz warunek A1A2+B1B2=0 jezeli tak no to są
prostopadłe
5 maj 17:09
Czup: Wyznacz pnukt przecięcia prostych k i l :
a) K : y=3x−5
l: y=−1/2 +7
c) k : y=2x − 1
l : x+y+7=0
6 kwi 12:12
5-latek: podobnie
6 kwi 12:16