Gustlik: Można krócej i bez układu równań, bo układem to najdłuższa i najtrudniejsza droga.
Liczymy z wektorów współczynniki kierunkowe prostych AB i AC, jeżeli są równe, to punkty ABC są
współliniowe, w przeciwnym razie mamy trójkat.
A = (1;1)
B = (3;5)
C = (−0,5 ; −2)
| | 4 | |
AB→=[3−1, 5−1]=[2, 4], aAB= |
| =2 |
| | 2 | |
| | −3 | |
AC→=[−0,5−1, −2−1]=[−1,5; −3], aAC= |
| =2 |
| | −1,5 | |
Współczynniki kierunkowe AB i AC są równe, punkt C należy więc do prostej AB, bo spełniony jest
warunek współliniowości punktów.
Danio, masz błąd, sprawdź obliczenia.