matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okrag
olle:
Napisz równanie okręgu o środku S = (2; −1), przechodzącego przez punkt A = (8,2)
5 maj 16:55
Danio:
(x − a)
2
+ (y − b)
2
= r
2
(x−2)
2
+ (y+1)
2
= r
2
(8−2)
2
+ (2+1)
2
= r
2
6
2
+ 3
2
= r
2
36 + 9 = r
2
r
2
= 45 (x−2)
2
+ (y+1)
2
= 45
5 maj 17:33