KULA
hashoook: Witam

Mam takie zadanko:
Kulę o promieniu 6cm przecięto płaszczyzną, której odległość od środka kuli jest równa 3cm.
Oblicz objętości otrzymanych częsci kuli.
Proszę o szybką odpowiedź
5 maj 16:49
Dominika: V1 = 45π cm3, V1 = 243π cm3
5 maj 17:01
hashoook: Ale jak to obliczyć ?
5 maj 17:12
Gimli: Proszę pomóżcie

Dajcie jakieŚ wskazówki, bo coś tego nie widzę
5 maj 19:26
rafi: zjebana ta kula, nie istnieje taka
5 maj 19:41
rafi: przepraszam poniosło mnie
5 maj 19:42
kylo1303: Jesli sie nie myle to prowadzac promien od srodka duzej kuli przez srodek przekroju bedziesz
mial odcinek podzielony na pol. Zrob sobie ladny rysunek i powyznaczaj, powinno ladnie pojsc.
5 maj 19:47
kylo1303:

Masz rysunek i przekroj. Pobaw sie ewentualnie z katami zeby zobaczyc jaka czesc trzeba odjac.
5 maj 19:53
no: tak sobie myślę, powstanę dwie czasze. Istnieje jakiś wzór na objętość czaszy? Chyba jest on w
moim podręczniku ale musimy go umieć? Jest on w kartach wzorów?
5 maj 19:57
psik:

no niestety trzeba skorzystać ze wzoru na objętość czaszy albo go sobie wyprowadzić : V =
twoje h to 3
5 maj 20:07
psik: Mam nadzieję że na maturze nie będzie takich :<? Nie ma tego wzoru w kartach...
5 maj 20:08
psik: z tego r wyjdzie 3√3 cm
V wyjdzie 45π cm2
V2 to Vc − V1 .
Albo też po wzorze na czaszę tylko twoje h to tym razem 6+3 czyli 9
5 maj 20:16
Gimli: OK dzięki
5 maj 22:05