Równanie prostej
olle: Napisz równanie prostej AB, jeśli: A = (1;2) B = (−1;8)
5 maj 16:31
konrad:
2=a+b
8=−a+b
rozwiąż układ równań i podstaw współczynniki do ogólnego równania prostej
5 maj 16:38
Danio: y = ax + b
układ równań
1) 2 = 1a + b
2) 8 = −1a + b
sumujemy w dół i mamy
10 = 0a + 2b
2b = 10
b = 5, podstawiamy b do któregoś z równań z układu równań, np 1)
2 = 1a + 5
1a = 2 − 5
a = −3
a więc mamy a = −3 i b = 5, więc równanie tej prostej to:
y = −3x + 5
5 maj 16:41
Maturzystka20172017: A czemu 2 przepisales bez przeciwnego znaku ? Chyba powinno być z minusem a 5 z plusem bo
zostaje po tej samej stronie bo teraz nie bardzo rozumiem twoje rozwiązanie
26 kwi 19:52
Eta:
AB : y= −3(x−1)+2
AB: y=−3x+5
26 kwi 19:58
Maturzystka20172017: Eta co to za wzór i skąd go wzielas?
26 kwi 19:59
michaś: Postępując w sposób analogiczny wyznacz równania prostych do których nalezą punkty A i B, gdy:
•
A(−1,2), B(3,− 2)
•
A(4,2), B(−1,− 3)
• A(1,3), B(3,1)
25 mar 14:44