Funkcja
Ta od matmy ;DD: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez
punkt P=(1,2)
Niby proste a nie wiem jak zrobić

Proszę o pomoc
22 kwi 21:27
mint: y=2x
po przeksztalceniu 2x−y−11=0 jest ze y=2x−11
narysuj i zobacz (w zeszycie w kratke

) ze jeden z punktow tej prostej jest od punktu P
odleglo o 11.
czyli do y=2x−11 trzeba dodac 11 bo to jest to "b" ktore przesuwa funkcje w
gore lub w doł
22 kwi 21:32
Basia: To nie tak



Prosta równoległa do y =
2x−11 ma równanie
y =
2x + b
Współrzędne P(1,2) spełniają to równanie
2 = 2*1 + b
b = 0
y=2x
22 kwi 21:36
Eta:
22 kwi 21:41
Ta od matmy ;DD: Dzięki wielkie
22 kwi 21:44