Oblicz długosc y w ostrosłupie prawidłowym
Krystian:

Prosze o pomoc, Podany jest ostrosłup prawidłowy. Oblicz długosc odcinka oznaczonego literą
Czy moglby ktos napisac wyjasnienie jak to zrobil? z Góry dziekuje
Kejt: jeśli jest to ostrosłup prawidłowy to podstawą jest trójkąt równoboczny. Wiadomo, że wysokość
spadająca na ten trójkąt dzieli jego wysokość na odcinki w stosunku 1:2
w tr. równobocznym wysokość:
czyli
odcinek między wysokością ostrosłupa a wysokością ściany bocznej(na podstawie) będzie równy 1/3
| | 1 | | 1 | |
wysokości podstawy czyli |
| h= |
| *3√3=√3 |
| | 3 | | 3 | |
z twierdzenia Pitagorasa:
10
2=y
2+(
√3)
2
y
2=100−3
y=
√97
mam nadzieję, że się nie pomyliłam..