punkt styczności
waldek: prosta równoległa do prostej y=4x jest styczna do paraboli y=x2+3. Znaleźć punkt styczności.
5 maj 16:09
Basia:
liceum czy studia ? dokładnie czy można używać pochodnych czy trzeba inaczej ?
5 maj 16:18
waldek: Można z pochodnymi

Chyba, że da się prościej?
5 maj 16:22
Basia:
właśnie z pochodnymi jest prościej, dlatego pytałam
5 maj 16:23
Basia:
styczna do krzywej y=f(x) w punkcie x0 to prosta y=ax+b, której współczynnik kierunkowy
a = f'(x0)
tutaj prosta ma być || do k: y = 4x czyli a=4
f'(x) = 2x
i sprawdzamy kiedy
f'(x) = a
mamy
2x = 4
x = 2
y = 22+3 = 7
czyli szukany punkt styczności to A(2,7)
5 maj 16:26
waldek: Myślałem, że to bardziej skomplikowane będzie

Dzięki
5 maj 16:31