jest rozwartokątny, oblicz sin kąta i promień opisanego
uzasadnij, że trójkąt:
Uzasadnij, że trójkąt o wierzchołkach A(−2;1), B(−1;5) i C(5;7) jest rozwartokątny. Oblicz
sinus kąta ABC oraz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Wyliczyłem, że
|AB|=√17,
|AC|=3√5 i
|BC|=2√2 i z twierdzenia cosinusów
wyciągnąłem cosinus α, za α uznając kąt leżący przy wierzchołku B:
| | 5√34 | |
cosα=− |
| i stwierdziłem, że dla α∊(0°;180°) cosα przyjmuje wartości |
| | 34 | |
ujemne tylko dla kątów większych niż prosty− (90°;180°).
Nie wiem co z dalszą częścią zadania− wyznaczenie sinusa tego samego kąta i promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie. Po wyznaczeniu jednego będę mógł wyznaczyć drugie przy pomocy
twierdzenia sinusów, ale nie wiem jak dojść chociaż do jednego.
sinα=?
R=?
5 maj 15:44
uzasadnij, że trójkąt: .
5 maj 15:46
DżejDżej: sin z jedynki trygonometrycznej
sin2α + cos2α=1
5 maj 15:46
DżejDżej: a R albo z sinusów albo z Pola (ale to więcej roboty0)
5 maj 15:47
ICSP: a później z twierdzenia sinusów.
5 maj 15:47
askljhdfhg: | | √986 | | 3√510 | |
w ten sposób wychodzi mi sinα= |
| oraz R= |
| |
| | 34 | | 58 | |
mam to zadanie skserowane z jakiejś książki i mam też zdjęcia odpowiedzi z końca książki, ale
akurat odpowiedzi do tego zadania wyszły rozmazane i ciężko mi się rozczytać, jednak na pewno
| | 0√00 | |
wyniki wyglądają inaczej niż te, jest tam mniej więcej tak: sinα= |
| i |
| | 00 | |
| | 0√00 | |
R= |
| (w miejscach "0" są jakieś cyfry, których nie mogę zidentyfikować, ale na pewno |
| | 0 | |
jest to taka ilość cyfr)
mógłby ktoś sam spróbować to rozwiązać? może jakiś błąd popełniłem
5 maj 16:11
uzasadnij, że trójkąt: s
5 maj 16:17
Mila: Źle obliczone długości boków AC i BC
5 maj 16:22
...: IBCI = 2√5
7 kwi 20:00