prawdopodobieństwo :)
ohayou: Mam pytanie do zapisu tych cennych założeń, czy jak to nazwać w paru zadaniach z
prawdopodobieństwa..
1. Dane są zdarzenia A,B⊂Ω, takie że P(B)=3/7 P(AUB)=4/5. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A/B.. a więc narysowałem sobie zbiór i wywnioskowałem z niego, że P(A/B)=P(A)−P(A∩B) i ładnie
mi powychodziło.. zastanawiałem się, jak uzasadnić matematycznie, że to prawda
Tak samo z tym
2.P(A')=4/5, P(B')=1/4, P(A∩B)=1/20. Oblicz P(A'∩B')
skorzystałem z de' morgana. P(A'∩B')=P(AUB)'
P(A)=1/5 P(B)=3/4 z przeciwnych.. i do wzorku.. P(AUB)=1/5+3/4−1/20=18/20
P(AUB)'=1−P(AUB)=2/20=1/10.... tylko pewnie by mi ucięli punkty za wzięcie tego z nieba..? hmm
5 maj 15:43
Basia:
(A−B)∪(A∩B) = A
to jest prawo rachunku zbiorów, które dowodzi się przy pomocy rachunku zdań
ponadto zbiory (A−B) i (A∩B) są rozłączne
wynika stąd, że
P(A) = P[ (A−B)∪(A∩B) ] = P(A−B)+P(A∩B)−P[(A−B)∩(A∩B)] =
P(A−B)+P(A∩B)−P(∅) = P(A−B)+P(A∩B)−0 = P(A−B)+P(A∩B)
stąd:
P(A−B) = P(A) − P(A∩B)
drugie jest w 100% rozwiązane poprawnie
nie wiem za co mieliby Ci punkty zabrać, przecież korzystasz z udowodnionych w szkole wzorów
praw de Morgana chyba nikt w CKE nie zamierza negować
5 maj 16:05