:)
Isme: Czy komuś się chcę sprawdzić zadania zamknięte z matury którą sobie pobrałam z internetu i nie
mam do niej odpowiedzi?
5 maj 15:21
Isme: To może jednak napisze kilka otwartych.
1. Rozłóż wielomian x3 – 2x2 − 4x + 8 na czynniki.
x
3 (x−2) − 4(x−2)
(x
2−4)(x−2)
x=2 lub x=−2
2. Oblicz pole powierzchni szescianu wiedzac, ze przekatna sciany jest równa 4.
P = 6a
2
a
2+(a
√2)
2 = 4
2
a
2 + 2a
2 = 16
3a
2 = 16

3) Drugi wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 3, a szósty 15. Oblicz sume
dziesieciu poczatkowych wyrazów tego ciagu.
a2 = 3 a6=15 a1=0 a10=27
| | 0 + 10 | |
S10 = |
| * 10 = 135 |
| | 2 | |
4) Oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedzac,
| | 4 | |
ze sin α |
| i α ∊ I cwiartki układu współrzednych. |
| | 7 | |
7
2 = 4
2 + b
2
49 − 16 = b
2
b =
√33
5) Trójkaty prostokatne ABC i DEF sa podobne. Oblicz pole trójkata DEF
wiedzac, ze przyprostokatne w trójkacie ABC wynosza 3 i 4, natomiast
przeciwprostokatna w trójkacie DEF jest równa 10.
Tutaj nie wiem czy dobrze wykombinowałam, ale pomyslałam sobie, że jeżeli 3 i 4 to
przeciwprostokątna będzie 5 bo to wyjdzie trojkąt egipski

I wtedy po prostu bok
przeciwprostokątnej |EF| został podwojony czyli moim zdaniem boki |DE| = 8 a |DF| 6 i teraz
pole
| | 1 | |
P = |
| * 8 * 6 = 24 [j]? |
| | 2 | |
6) Wiekszy pierwiastek równania x
2 − 2x – 3 = 0 jest pierwsza współrzedna
srodka okregu, a mniejszy druga. Znajdz promien tego okregu wiedzac,
ze przechodzi on przez punkt (−1, 2). Napisz równanie tego okregu.
x
2 − 2x – 3 = 0
Obliczyłam deltę x
1 = −1 a x
2 = 3
S(−1;3) A( −1,2)
|SA| =
√(−1+1)2 + (3−2)2) = 0 +1 = 1
Równanie okręgu :
(x − 3)
2 + ( y +1)
2 = 1
tak

7) Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = 3x
2 + ax + c
sa liczby −4 i 2.
a) Wyznacz współrzedne wierzchołka paraboli, która jest wykresem tej funkcji.
b) Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc tej funkcji w przedziale 1, 4 .
tu stanęłam, może jakaś wskazówka?
5 maj 16:34
konrad: 1.
x3 – 2x2 − 4x + 8=
x2(x−2)−4(x−2)=
(x2−4)(x−2)=
(x−2)(x+2)(x−2)=
(x−2)2(x+2)
5 maj 16:40
konrad: 2.
a√2=4
a=4/√2
a=4√2/2
a=2√2
...
5 maj 16:42
Isme: 1 ) Widzę swój błąd i dziękuje za poprawkę.
2) Czyli można to po prostu robić ze wzoru na przekątną d = a √2
czyli będzie P = 6a2 = 6 * 2√22 = 6 * 8 = 48
5 maj 16:52
konrad: tak
5 maj 16:55
5 maj 16:56
Isme: Ehh.. a ja od razu zboczyłam tam trójkąt prostokątny i chciałam z niezawodnego Pitagorasa robić

co mi chyba skomplikowało sprawę.
5 maj 16:57
konrad: błąd masz tu tylko w zapisie działania, bo wynik masz dobry
5 maj 16:57
Isme: 3. Moja pomyłka w zapisie ale wynik wyszedł dobry, źle przepisałam na forum po prostu

widze,
widze.
5 maj 16:58
konrad: 5 dobrze, tylko nie wiem czy taką metodę można uznać
6 dobrze
5 maj 17:06
konrad: 7.
tam przy x, to raczej b powinno być
no to ogólnie trzeba wyznaczyć to b i c
5 maj 17:11
picia: 7) uklad rownan. za x= −4,x=2.
5 maj 17:12
mala2: W zadaniu 2
6*(2√2)2 nie √22
pominięty nawias
5 maj 17:25
Isme: Chyba nie zrobię tego 7

(albo mi już mózg wyprało.)
wyszło mi z układu równań że b = 6 a c=24
5 maj 17:28
picia: no teraz juz latwo

a)p i q policz
5 maj 17:29
picia: b i c masz chyba zle..
5 maj 17:32
picia: b=6 c= −24
5 maj 17:35