Rozłóż na czynniki
Borskuk: −2x2 + 20x − 50 = x2 − 5x + 4 = 1 + x − 2x2
5 maj 15:20
Borskuk: Jak to zrobić?
5 maj 15:21
asdf:
To chcesz rozłożyć na czynniki?:
−2x
2 + 20x − 50

Najłatwiej zamienić na postać iloczynową
5 maj 15:24
Borskuk: tak,ale jak to ma być bo nie wiem
5 maj 15:26
asdf: deltą, oblicz x
1 i x
2, postać iloczynowa wygląda tak:
a(x − x
1)(x − x
2)
Albo jak potrafisz to pogrupuj
5 maj 15:29
Borskuk: x(−2x+20) − 50 Tak ma być?
5 maj 15:29
asdf: nie
a = −2
b = 20
c = −50
Δ = b
2 − 4ac
postać iloczynowa:
a(x − x
1)(x − x
2)
5 maj 15:31
konrad:
−2x2 + 20x − 50=
−x2+10x−25=
−(x2−10x+25)=
−(x−5)2
5 maj 15:33
asdf: właśnie zapomniałem dać:
jeżeli Δ = 0 to jest jeden podwójny pierwiastek, ma on postać:
postać iloczynowa w tym wypadku:
a(x − x
0)
2
5 maj 15:35
pigor: ...

proponuję zapomnieć o "delcie" i przemyśleć np takie rozwiązania :
1) −2x
2+20x−50= −2(x
2−10x+25)= −2(x
2−2*5*x+5
2)=
−2(x−5)2 ;
2) x
2−5x+4= x
2−x−4x+4= x(x−1)−4(x−1)=
(x−1)(x−4) ;
3) 1+x−2x
2= 1−x
2+x−x
2= (1−x)(1+x)+x(1−x)= (1−x)((1+x)=
−(x−1)(x+1) . ...
5 maj 15:44
konrad: a czyli ja trochę źle zrobiłem
5 maj 15:44