?
Anula: ile wyrazów ciagu an=2n−24 jest ujemnych? dałam ze 22−24<0 ?
5 maj 15:01
konrad: 2n−24<0
5 maj 15:02
Anula: no ale wychodzi mi 12 i nie wiem o co chodzi
5 maj 15:02
konrad: 12 to Ci na pewno nie wychodzi
5 maj 15:04
Anula: no to ile?
5 maj 15:04
konrad: 2n<24
to można szybo sprawdzić podstawiając kolejne liczby naturalne
24=16
25=32
czyli dla n≤4 gdzie n∊N jest to równanie spełnione
zatem są cztery takie wyrazy
5 maj 15:08
Anula: no ale czemu pisze ujemnych?
5 maj 15:09
Anula: to wiem żeby byly mniejsze od 24 czyli tylko 4 takie wyrazy istnieją ale ujemne?
5 maj 15:10
konrad: tak
5 maj 15:12