Obliczyć granice
Agnieszka: a) lim (1 +
6n)
5n−2
n−> nieskończoności
b) lim (
√n+8 −
√n+3
n−> nieskończoności
n−> nieskończoności
x−>0
5 maj 14:54
Krzysiek: a) skorzystaj z liczby 'e'
| | a2 −b2 | |
b)skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
c)skorzystaj z reguły de l'hospitala
d) 1−cos
2 x =sin
2 x
5 maj 15:18
Agnieszka: Niestety nie kumam tego w ogóle

zależałoby mi na rozpisaniu tego wszystkiego
5 maj 15:20
Krzysiek: | | 1 | |
a)korzystasz z tego, że: limn→∞ (1+ |
| )n =e |
| | n | |
| | 6 | |
zatem: limn→∞ [(1+ |
| )n/6 ](5n−2)* (6/n) =... |
| | n | |
nawias kwadratowy zmierza do 'e'
| | 6(5n−2) | |
a wykładnik zmierza do : limn→∞ |
| =30 |
| | n | |
...=e
30
b)tak ciężko skorzystać z tego wzoru?
c) musisz poszukać co to jest ta reguła de l'hospitala...
d)praktycznie już jest rozwiązany ten przykład
5 maj 15:36