:)
Dżoli: Dziesięć kul rozmieszczono w 10 szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że każda szuflada
będzie zajęta.
5 maj 14:47
Mila: Ω=10
10 na tyle sposobów mozna umieścic 10 kul w 10 szufladach
Zadna szuflada nie jest pusta⇔w każdej jest jedna kula, możemy je umieścic na 10! sposobów
|A|=10!
5 maj 15:08
Dżoli: a mogę prosić o wytłumaczenie?
5 maj 15:19
Mila: Ω
Pierwszą kulę mozesz umieścić na 10 sposobów , drugą też na 10 sposobów... dziesiątą też na 10
sposobów.
Reguła mnożenia

Ω|=10*10*10...*10=10
10
|A|=10! bo na tyle sposobów możesz przestawić 10 elementów
5 maj 15:22