matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria-trapez
geodeta:
Promień okręgu wpisanego w trapez wynosi 6. Długość odcinka łączącego środki ramion jest równa 8. Oblicz pole tego trapezu.
5 maj 14:44
Mila:
a+b
Odcinek łączący środki ramion trapezu=
2
h=2r=2*6=12
a+b
P
trapezu
=
*h=8*12=
2
5 maj 15:37