Planimetria
geodeta: Koło rowerowe ma średnicę 50cm. Turysta po wykonaniu 3243 obrotów koła dotarł do celu. Oblicz
jaką drogę pokonał. Wynik podaj w zaokrągleniu do 1km.
5 maj 14:43
Kejt:
Ob=50πcm
3243 daje 50π*3243=1,6215πkm=1,6215*3,14≈...
5 maj 14:45
Bartek: ↑ raczej nie. OB = 2πr r = 50cm a wiec OB = 100πcm
czyli droga S = 100πcm * 3243 = 1018302cm ≈ 10km
5 maj 15:43
Kejt: średnica=50cm...nie promień..
5 maj 15:44
Bartek: aaa bla bla bla

r = 25cm czyli wynik Kejta jest dobry. sorry
5 maj 15:45
mala2:
Ob = 2πr = πd
d = 0,5 m
5 maj 16:00