funkcja
Dominika: Zbiorem wartości funkcji f(x)=2x+3
są takie odpowiedzi :
A. (−∞,+∞)
B. <0,+∞)
C. (3, +∞)
D. (−3,+∞)
Podstawiłam różne liczy pod x, żeby wyszedł mi y i mnie wyszło, ze X ∊ (−2, +∞)
Czyli z tego wynika, że pkt. A będzie nieprawidłowy, tak?
mogę się wahać między B, C, D. Jak wytypowac poprawną odpowiedź?
5 maj 14:39
Kejt: masz zwykłe 2x którego Zw jest (0;+∞) to jeśli przesuniesz tę funkcję o 3 jednostki do góry to
wtedy Zw=(3;+∞)
5 maj 14:41
konrad: ZW dla ax jest zawsze (0,∞)
zatem dla 2x jest (0,∞), a dla 2x+3 jest przesunięty wykres o dwie jednostki do góry czyli
(0+3,∞+3)=(3,∞) ⇒ C
5 maj 14:42
konrad: *o trzy jednostki miało być
5 maj 14:42
Dominika:

rozumiem.. dziękuję
5 maj 14:44
konrad: tamto co napisałem, że zawsze dla a
x Zw jest (0,
∞) to akurat jest nieprawdą, ale to szczegół
5 maj 14:52
Dominika: ahh.. a co jest zawsze?
5 maj 15:10