??
Majka: Pomoze ktoś z funkcjami trygonometrycznymi
5 maj 14:30
Dominika: Pewnie tak..
5 maj 14:31
Majka: Sprawdx czy podane równości sa funkcjami trygonometrycznymi:
| | sina+cosa | |
b) |
| =ctga*(1+tga) |
| | sina | |
| | ctga | |
c)cosa+cosa*ctg2a= |
| |
| | sina | |
5 maj 14:37
Majka: nie mam kompletnie pomysłu jak to przekształcać...
5 maj 14:37
Basiek: funkcjami? A nie tożsamościami?
5 maj 14:38
Basiek: a) cosa≠0
| | sina | |
L= |
| +{cosa}{cosa}= tga+1 |
| | cosa | |
L=P
c.n.u.
5 maj 14:40
Majka: mój błąd,tozsamościami.
5 maj 14:40
psik: xD. Możesz zacząć od dziedzin, jest twierdzenie że dwie funkcje (dowolne) nie są sobie równe
jeśli ich dziedziny nie są sobie równe.
W 2 np mógłbym już się pokusić o to że nie jest tożsamością, ale nie wiem.
5 maj 14:40
Basiek: | | sina | | cosa | |
b) L= |
| + |
| = 1+ctga |
| | sina | | sina | |
P=ctga+ ctga*tga= ctg+1
L= P
(dopisz założenia)
5 maj 14:41
Majka: tam jeszcze pisze,że alfa nalezy do 0stopni,90stopni
5 maj 14:41
psik: A czy to nie jest tak że w b) po lewej stronie dla a = kπ będzie istnieć wartość a po prawej
nie?
5 maj 14:44
psik: Aha, no to zmienia postać rzeczy
5 maj 14:45
Basiek: Wydaje mi się, że owszem. Tożsamość jest chyba tożsamością, gdy dziedzina przy obu stronach
jest taka sama. Tylko pewna nie jestem
5 maj 14:45
psik: Ale tak to chyba musiałbym to uwzględnić bo jeśli α∊(0,90) to okej, ale dla α∊R już raczej nie
5 maj 14:46
Basiek: Ale odpowiednie założenie jest, więc cacy.
5 maj 14:47
Majka: więc mozecie mi zrobić to mając już to założenie ,żeα∊(0,90) ?
5 maj 14:49
Basiek: No, zrobione.

Dopisz tylko założenia
5 maj 14:51
Basiek: | | cosa | | 1 | |
c) P= |
| =cosa* |
| |
| | sin2a | | sin2a | |
| | cos2a | |
L=cosa(cosa+ctg2a)=cosa(cosa+ |
| ) |
| | sin2a | |
L≠P
5 maj 14:56
Majka: P=ctga+ ctga*tga= ctg+1 A NIE OPUŚCILAS TU TGA

BO COS NIE LAPIE..
5 maj 15:00
Basiek: a który to przykład?
5 maj 15:02
psik: | | 1 | | 1 | |
ctga to |
| a |
| * tga = 1. Kotangens to odwrotność tangensa, masz to nawet w |
| | tga | | tga | |
tablicach
5 maj 15:03
Basiek: Ja muszę znikać.

Mam nadzieję, że dokończycie kwestię zadanka.

Nie jestem pewna podpunktu
c.
5 maj 15:05
Majka: ctga*(1+tga)=ctga+ ctga*tga= ctg+1
MOZECIE MI TO JESCZE RAZ WYTŁUMACZYĆ ?
5 maj 15:06
Majka: Dzieki Basiek!
5 maj 15:07
Majka: rozumiem.,juz spoko

a to c?
5 maj 15:09
psik: c nie jest tożsamością
5 maj 15:23
Basia:
cosx+cosx*ctg
2x = cosx(1+ctg
2x) =
| | sin2x+cos2x | | 1 | | cosx | |
cosx* |
| = cosx* |
| = |
| = |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
| cosx | | cosx | | 1 | | 1 | | ctgx | |
| = |
| * |
| = ctgx* |
| = |
| |
| sinx*sinx | | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
i jak najbardziej
jest to tożsamość
Basiek dobrze zaczęła, ale wyciągnęła zły wniosek, bo nie skończyła obliczeń (to zapewne
wina stresu przedmaturalnego)
5 maj 16:15