?
Anula: najmniejsza wartość funkcji −2x2+8x+2 dla x∊<−1,4> wyszło mi p=2 i q=6 ale dl mnie najmniejsza
wartość to −∞ więc ocb?
5 maj 14:22
Basiek: Ramiona skierowane w dół, czyli wierzchołek jest wartością NAJWIĘKSZĄ.
5 maj 14:23
konrad: masz obliczyć najmniejszą wartość w danym przedziale, więc to na pewno nie −
∞
5 maj 14:23
kylo1303: Zauwaz ze masz sprecyzowany zakres dziedziny w ktorym rozpatrujesz. Funkcja przyjmie
wartosc "−∞" ale dla jakies baardzo duzego (albo baaardzo malego) x−a dazacego do +∞ lub −∞.
Sprawdz woerzcholek i punkty skrajne dziedizny
5 maj 14:24
Anula: czemu odp jest f(−1) ?
5 maj 14:27
Basiek: Narysuj może?
5 maj 14:27
Anula:
5 maj 14:32
konrad: jako, że a<0 i masz znaleźć wartość najmniejszą to wierzchołek Cię nie interesuje bo wartość
najmniejsza i tak będzie na którymś końcu przedziały czyli sprawdzasz f(−1) i f(4)
5 maj 14:32
Mila: Parabola jest skierowana w dół, zatem funkcja ma największą wartość dla xw=2
f(2)=10
Najmnieszą wartość ustalasz tak:
oblicz f(−1) i f(4) mniejsza z nich to najmniejsza wartość Twojej funkcji w podanym
przedziale.
naszkicuj wykres to zrozumiesz.
5 maj 14:33
Basiek: Niekoniecznie musiałaś rysować tu.

Teraz zaznacz sobie na rysunku podany przedział. Zaraz zobaczysz, że na którymś z końców
wartość jest najmniejsza

Trzeba tylko doliczyć.
5 maj 14:34
Anula: ale nie wiem jak własnie go zaznaczyć mam dac −1 na x i 4 na y ?
5 maj 14:36
Anula: a nie lepiej przy takim zadaniu podstawić f(−1) w miejsce x?
5 maj 14:37
Basiek: Linie przerywane pionowe przechodzące przez −1 i 4.
5 maj 14:37
Mila: f(−1)=−2*(−1)2+8*(−1)+2=...
f(4)=−2*42+8*4+2=..
5 maj 14:38
Anula: ale linie pionowe czyli x? x=−1 i x=4 ?ale jak tak narysuje to mi nawet −1 nie najdzie na tą
parabole
5 maj 14:40
Anula: w pierwszym wychodzi mi −8 i to jest najmneijsze?
5 maj 14:41
Mila: Anula napisałam, jak obliczyć wartości funkcji na końcu przedziału −−−godzina 1438 oblicz i
koniec zadania.
5 maj 14:42
Anula: aha czyli z tego przedziału <−1,4> mam sobie podstawic i sprawdzić który wynik jest
najmniejszy, to rozumiem bo tak zrobiłam ale chciałam właśnie zrozumiec to na rysunku bo nie
widze teog
5 maj 14:44
Mila: f(−1)=−8 wartość najmniejsza w podanym przedziale.
f(4)=2
5 maj 14:44