z gory dzieki za pomoc
Kamil: Maturalne
podczas rozwiazywania zadania natknalem sie na pewien problem
| | 2a+2 | |
mam funkcje a+ |
| gdzie x∊(−∞,2),(2,+∞) |
| | x−2 | |
i jak sprawdzi gdzie ona jest malejąca ? dla jakich wartosci "a" ?
prosze o wytlumaczenie
5 maj 14:20
kylo1303: Taka luzna koncpecja, nie mam nic do pisania wiec ciezko mi cos stwierdzic. Narysuj wykres
funkcji, tylko ze chyba trzebaby rozpatrzyc gdy a≥−1 i gdy jest mniejsze i zobacz na wykresie
jak to wyglada. Ewentualnie mozna by sprawdzic jakos f(x+1)−f(x) i coz z rozwiazania
wywnioskowac
5 maj 14:26
Kamil: wiesz co w odpowiedzi napisali ze wystarczy wziąć 2a+2>0 gdzie a>−1 i to by bylo na tyle,
tylko ze ja nie kminie skad im się to wzięło ..
dam cala tresc zadania zeby latwiej ci bylo mi pomoc
W prostokatnym ukladzie wspolrzednych zaznacz zbior tych wszystkich punktow plaszczyzny
| | ax+2 | |
wspolrzednych (a,b), dla ktorych funkcja f(x)= |
| jest funkcja homograficzna, |
| | x+b | |
malejaca w kazdym z przedziałow: (−
∞,2),(2,+
∞)
zatem odrazu wiadomo ze b=−2
| | 2a+2 | |
wyznaczylem wykres funkcji f(x)=a+ |
| i co dalej ?  |
| | x−2 | |
5 maj 14:31
Kamil: spojrzy ktos by mi pomoc ?
5 maj 14:42
Kamil: | | 2a+2 | |
chiba wiem ,wykres funkcji podstawowej y= |
| i sprawdzic dla jakich wartosci 2a+2 |
| | x | |
funkcja bedzie malejaca i zgadzalo by sie 2a+2>0
5 maj 14:46