Planimetria
geodeta: Przekątna prostokąta o bokach 4 i 8 dzieli go na dwa trójkąty. Oblicz długość wysokości
trójkąta opuszczonej na przekątną prostokąta.
5 maj 14:16
Saizou : z pitagorasa przekątna
64+16=c2
80=c2
c=4√5
i teraz układ równań
(4√5−x)2+h2=82
x2+h2=42
5 maj 14:24
f: ew. z pól, pole prostokąta: 24, pole trójkąta: 12
124√5 h = 12
5 maj 14:27
mala2: Pp=4*8=32
Pt=322=16
wyszło mi
h = 8√55 ?
5 maj 14:45
Mila: mala2 − dobrze.
5 maj 15:27
mala2: Mila, dziękuję. Cieszę się. Jeszcze niedawno takie zadania dla mnie to była czarna magia. Nie
taki diabeł straszny...
5 maj 15:30
Mila:
5 maj 15:38