planimetria
pp: Trókąt SBC jest wpisany w okrąg o środku O. Wiadomo, że |kątBAC| =70stopni, |katAOB|=100stopni.
Wówczas: kąt ABC równa się?
5 maj 14:11
krecik:
2 maj 22:19
2 maj 22:44
Michał: juz pomagam
2 maj 23:02
krecik:
2 maj 23:04
Michał:

Jeśli AOB ma 100st to ACB ma 50 (kąty na tym samym łuku i mamy wpisany i środkowy)
Dalej jesli AOB to 100 st i odc AO i OB to promienie to mamy trójkąt równoramienny więc kąty
przy jego podstawie mają po 80:2= 40 stopni. Czyli CAO ma 30 bo CAB ma 70. Na koniec suma miar
kątów to 180 st więc 180−70−50=60 st. wiec ABC ma 60 st. Wiec nawet nie trzeba było kożystać z
trójkąta AOB
2 maj 23:08
krecik:
ko
rzystać
2 maj 23:09