oblicz tangens
pepa: POMOCY MATURA! Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do
podstawy ostrosłupa. Dwie spośród krawędzi bocznych są nachylone do płaszczyzny podstawy pod
kątem α takim, że cosα= 13 . Narysuj ostrosłup i zaznacz kąt α. Oblicz tangens kąta β
jaki tworzy z płaszczyzną podstawy najdłuższa krawędź boczna
5 maj 14:07
pp: o matko, co to za zadanie. oby nie było na maturze
5 maj 14:15
pepa: to z rozszerzenia
5 maj 14:43
dero2005:
| | 2√2 | |
sin α = √1 − cos2α = √1 − 19 = √89 = |
|
|
| | 3 | |
| | sin α | | √2 | | h | |
tg α = |
| = |
| = |
|
|
| | cos α | | 4 | | a | |
d = a
√2
5 maj 21:05