Planimetria
geodeta: W trapezie prostokątnym stosunek długości ramion wynosi √3 ; 2. Miara kąta ostrego trapezu
wynosi...
5 maj 13:48
konrad:

sin α=
√3/2
5 maj 13:54
konrad: łaa, sorry, to jest źle
tam jest stosunek a nie długości...
5 maj 13:55
geodeta: więc jak powinno być
5 maj 13:55
geodeta: Odp., którą mam z tyłu podręcznika to 60stopni, tylko nie wiem jak do tego dojść
5 maj 13:56
konrad: chociaż nie, chyba jest dobrze

ale niech ktoś inny się wypowie
5 maj 13:56
mala2: Poprowadź wysokość trapezu i oznacz kąt ostry α. Masz trójkąt prostokątny.
Naprzeciwko kąta α wysokość
h = √3
c = 2
sinα = √32
5 maj 13:57
Saizou :

jest dobrze

można to też z zależności w trójkącie 30,60,90 gdzie a=1, zatem kąt α=60
5 maj 14:00
geodeta: dzięki wam za pomoc z tym zadaniem
5 maj 14:03
mala2: hc=sinα
z własności trójkąta ekierki (90, 60, 30)
a = podstawa trójkąta
b = a√3
c = 2a
−−−−−−−−−−−−−
a = 1
h = 1√3 = √3
c = 2*1 = 2
5 maj 14:07
geodeta: mala także dzięki. Już rozumiem o co chodzi
5 maj 14:10