procenty
kacper: Zrobiłem zadanie z procentami i wynik wyszedł mi prawidłowy, ale koleżanka mówi że na maturze
dostałbym za niego 0 pkt.
Treść:
Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 5%, a następnie o 4%. O ile procent należałoby
jednorazowo podnieść początkową cenę towaru, aby uzyskać cenę taką jak po obu wymienionych
obniżkach?
Obliczyłem to swoim sposobem. Podstawiłem cenę 66 zł. I wyliczłem że gdyby podwyższono o 5% to
wyszłoby 69,30. I z ceny 69,30 gdyby podwyższono o 4% to wyszłoby 72,07. I teraz metodą prób i
błędów chciałem dociec jaki procent można jednorazowo podnieść aby z 66zł wyszło 72.07.
Sprawdziłem ile wyszłoby z 9% i było 71,94zł więc za mało, a z 10% 72,60zł więc za dużo. Więc
spróbowałem 9,5% i wyszło za dużo, tak samo z 9,4%,9,3% i dobrze wyszło z 9,2%.
To było zadanie otwarte za 2 pkt. Koleżanka mówi że dostałym zero. Chciałym aby mi ktoś
wyjaśnił dlaczego? To że nie obliczam wzorem jakiegoś Froida czy Newtona to nie znaczy że mam
mieć punkty odejmowane. Swoim sposobem robię, przedstawiam swój tok myślenia. Chyba o to
chodzi na maturze aby człowiek myślał.
5 maj 13:31
picia: a co bys zrobil gdyby mialo wyjsc 9,267393 %?
5 maj 13:35
kacper: Co to za dziwne pytanie? Wyszło 9,2% i obliczyłem 9,2%. Więc nie rozumiem tego. Ja to kiedyś
myślałem, że matura sprawdza samodzielne myślenie ucznia. A tak to oni chcą żeby jak najwięcej
osób nie zdało.
5 maj 13:36
Tragos: wzorów Newtona na to nie trzeba
twoim sposobem hm.. myślę, że to zależy od egzaminatora, ale tutaj też jest coś takiego jak
klucz odpowiedzi i przyznania pkt za dojście do odpowiedniego kroku
x − cena pewnego towaru
1,05x − cena po podwyżce 5%
1,05x * 1,04 = 1,092x − cena po następnej podwyżce
1,092x − 1x = 0,092x
zatem trzeba podwyższyć jednorazowo o 9,2%
5 maj 13:38