Prawdopodobieństwo
Isme: Rzucamy dwa razy kostka do gry. Prawdopodobieństwo wyrzucenia za pierwszym razem parzystej
liczby oczek jest równe :
A więc Ω = 36
na kostce są [ 1, 2, 3, 4, 5, 6 ]
3 − to liczby parzyste
czyli co?
5 maj 13:24
Basiek: Moim zdaniem, ponieważ... drugi rzut nie ma znaczenia, po co brać go pod uwagę w omedze?
5 maj 13:27
konrad: w pierwszym rzucie 3 parzyste mogą być, a w drugim nie ma znaczenia jaka wypadnie
3*6=18
P(A)=18/36
5 maj 13:27
Tragos: przyjmując taką |Ω|, |A| = 3 * 6 = 18 (ponieważ w pierwszym rzucie możemy dostać tylko 3
parzyste, a w drugim jest 6 możliwości, każda może być)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
robiąc to zadanie inaczej, tak naprawdę drugi rzut nas w ogóle nie obchodzi (nie ma do niego
specjalnych wymagań)
|Ω| = 6
|A| = 3
5 maj 13:28
picia: | | 1 | |
przeciez moze wypasc parzysta lub nieparzysta.innej opcji nie ma. wiec P(A)= |
| |
| | 2 | |
5 maj 13:28
Isme: konrad racja, nie ma nic wspomniane że w drugim rzucie ma być liczba parzysta...
5 maj 13:28
Basiek: No cóż, bardziej
Konrada sposób niż mój, ale o to w zasadzie sprowadza się do tego samego
5 maj 13:28
Isme: Racja, mój błąd. Wzięłam pod uwage drugi rzut jako też liczba parzysta
5 maj 13:29