rozwiąż układ równań:
układ krok po kroku, proszę:< :
(2x−y)2=25
x2+y2=25
5 maj 13:17
konrad: dla pierwszego równania trzeba rozważyć dwa przypadki 2x−y=−5 i 2x−y=5 i z każdego wyznaczyć
którąś niewiadomą (y najlepiej) i podstawić do drugiego równania
5 maj 13:31
pigor: ... ja widzę to np. tak :
(2x−y)2=25 i x2+y2=25 ⇔ |2x−y|=5 i x
2=25−y
2 ⇔
⇔ (2x−y=−5 lub 2x−y=5) i x
2=(5−y)(5+y) ⇔ (y=2x+5 lub y=2x−5) i x
2=(5−y)(5+y) ⇔
⇔ (y=2x+5 i x
2= −2x(10+2x) ) lub (y=2x−5 i x
2=(10−2x)* 2x) ⇔
⇔ (5x
2= −20x i y=2x+5) lub (5x
2= 20x i y=2x−5) ⇔
⇔ (x
2+4x=0 i y=2x+5) lub (x
2−4x=0 i y=2x−5) ⇔
⇔ (x(x+4)=0 i y=2x+5) lub (x(x−4)=0 i y=2x−5) ⇔
⇔ (x=0 i y=5) lub (x=−4 i y=−3) lub (x=0 i y=−5) lub (x=4 i y=3) ⇔
⇔
(x,y) ∊ {(0,5), (−4,−3), (0,−5), (4,3)} − szukany
zbiór rozwiązań układu ...
5 maj 13:45
układ krok po kroku, proszę:< : Jest to fragment zadania z geometrii analitycznej i odpowiedź się zgadza, więc dzięki wielkie,
ale jednak wciąż chciałbym żebyście wykminili czy nie ma łatwiejszego sposobu rozwiązania− bez
pierwiastkowania, by uzyskać wartość bezwzględną, bo doszedłem do tego układu od tej właśnie
wartości bezwg. Zadanko jest z książki i z tyłu mam podane odpowiedzi i przyznawanie punktów
za dane etapy zadania i jeden z etapów jest tam zapisany w ten sposób:
"Zapisanie układu równań:
\\\ √x2+b2=5
i przekształcenie go do postaci:
\\\ (2x−b)
2=25
\\\ a
2+b
2=25"
Czyli wg ich sposobu rozwiązania pozbywamy się wartości bezwzględnej i dalej liczymy bez niej.
Oczywiście wasza metoda jest jak najbardziej prawidłowa i jeżeli będzie to konieczne, to tak
też to rozwiążę, jednak jeżeli istnieje inny sposób, który może okazać się bardziej
przystępny, to z chęcią bym go poznał.
5 maj 14:14
układ krok po kroku, proszę:< : .
5 maj 14:33
układ krok po kroku, proszę:< : ,
5 maj 15:23
pigor: ... tu nic lepszego nie wymyślisz

i tyle . ... :0
5 maj 15:49
askljhdfhg: gdyby tak było, to raczej nie oczekiwaliby tego, że rozwiązujący podniesie oba do kwadratu
zamiast rozwiązywać jak normalną wartość bezwzględną
5 maj 15:52
nu:
5 maj 17:47
pigor: ... no to może np. tak

(2x−y)
2=25 i x
2+y
2=25 ⇔ 4x
2−4xy+y
2=25 i x
2+y
2=25 i odejmując stronami ⇒
3x
2−4xy=0 i x
2+y
2=25 ⇔ x(3x−4y)=0 i y
2=25−x
2 ⇔ (x=0 i y
2=25)
lub (3x=4y i y
2=25−x
2 ⇔
(x,y)=(0,−5) lub
(x,y)=(0,5) lub
lub (x=
43y i y
2=25−
169y
2) ⇒ x=
43y i 9y
2=9 *25−16y
2 ⇔
⇔ 25y
2=9 *25 i x=
43y ⇔ y
2=9 i x=
43y ⇔ (y=±3 i x=
43* (±3) ⇒
⇒
(x,y)=(4,3) lub
(x,y)=(−4,−3) . ...
5 maj 18:20