trygonometria....
geodeta: Oblicz wartość wyrażenia sin x*cos x wiedząc, że sin x + cos x =1,5.
Proszę o obliczenia, bo mam problem z tym zadaniem
5 maj 13:05
geodeta:
5 maj 13:38
Tragos: sinx + cosx = 1,5 (podnoszę obustronnie do kwadratu)
(sinx + cosx)
2 = 1,5
2
sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x = 2,25
1 + 2sinxcosx = 2,25
2sinxcosx = 1,25
| | 5 | |
sinxcosx = 1,25 : 2 = 0,625 = |
| |
| | 8 | |
5 maj 13:42
geodeta: dzięki za pomoc z tym zadaniem
5 maj 13:47
AS: sin(x) + cos (x) nie może przyjmować wartości 3/2 ,
największą wartościa może być √2 = 1.41
Już w rozwiązaniu podanym przez Tragos widać,że
2sin(x)cos(x) = 1.25 czyli sin(2x) = 1.25 > 1
a to jest niemożliwe.
5 maj 13:47