.
trolololo: sprawdź, czy funkcja jest różnowartościowa :
y= −1/2 x +3
y=−x2−1
y=√x
y=5/x
5 maj 12:35
trolololo:
5 maj 12:36
Stres: nic nie sprawdzaj

sa to elementarne funkcje różnowartościowe trolololo nie trać czasu
5 maj 12:38
Kejt:
1. różnowartościowa
2. nie
3. nie
4. tak
5 maj 12:39
Stres: a wlasnie bo tam kwadrat
5 maj 12:40
Stres: 3 jest roznowartosciowa w R
5 maj 12:40
trolololo: 3 chyba nie, bo √4 to 2 i −2
5 maj 12:45
f: √x jest różnowartościowa
5 maj 12:45
f: oprócz funkcji kwadratowej,
ogólnie, funkcja jest różnowartościowa, gdy:
x
1≠x
2 ⇒ f(x
1) ≠ f(x
2)
równoznaczne z:
f(x
1) = f(x
2) ⇒ x
1 = x
2
np. y = −1/2x+ 3
| | 1 | | 1 | |
− |
| x1 + 3 = − |
| x2 + 3
|
| | 2 | | 2 | |
x
1 = x
2
zgadza się − jest różnowartościowa
ale dla y = x
2
(x
1)
2 = (x
2)
2
(x
1)
2 − (x
2)
2 = 0
(x
1−x
2)(x
1+x
2)=0
x
1 = x
2 lub x
1 = −x
2
czyli nie jest różnowartościowa
5 maj 12:45
Kejt: tak, 3 jest różnowartościowa dla liczb rzeczywistych, ale dla zespolonych już nie.
5 maj 12:46
f: podejrzewasz, że osoba pytająca o różnowartościowość funkcji elementarnych ma na myśli funkcje
zespolone?
5 maj 12:48
trolololo: to jest GENIALNE pytanie !
5 maj 12:49