| cosα+tgα | ||
Wyrażenie | , gdzie α jest kątem ostrym, wynosi | |
| sinα |
| 1 | ||
A) | +cosα | |
| tgα |
| 1 | ||
B) | +sinα | |
| tgα |
| 1 | 1 | |||
C) | + | |||
| tgα | cosα |
| 1 | 1 | |||
D) | + | |||
| tgα | sinα |
| sinα | cosα | 1 | ||||
tgα = | i ctgα = | i ctgα = | ||||
| cosα | sinα | tgα |
| cosα+tgα | cosα | tgα | |||
= | + | = | |||
| sinα | sinα | sinα |
| ||||||||
ctgα + | = | |||||||
| sinα |
| 1 | sinα | 1 | |||
+ | * | = ................ | |||
| tgα | cosα | sinα |
| cosα+tgα | cosα | sinα | 1 | 1 | |||||
= | + | * | = tgα + | ||||||
| sinα | sinα | cosα | sinα | cosα |