Prawdopodobieństwo
Kometa: Niech A, B ⊂ Ω. jeśli P(A) = 0,4, P(B) = 0,5 oraz A ⊂ B, to prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B
jest równe: i odpowiedź to 0,5.
Niestety, nie zgadza mi się to z moimi obliczeniami a mianowicie
Wzór na P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P( A ∩ B)
P( A ∩ B) = P(A) * P(B) = 0,4 * 0,5 = 0,2 więc
P(A ∪ B) = 0,4 + 0,5 − 0,2 = 0,7
Co robię źle?
5 maj 12:19
Aga1.:

W tym przypadkuP(AUB)=P(B)
5 maj 12:24
Aga1.: Na ogół P(A∩B)≠P(A)*P(B)
Równość zachodzi jedynie , gdy zdarzenia są niezależne.
5 maj 12:26