proszę o pomoc
DZIADZIA: Jezeli promien stożka zwiekszymy 3 krotnie a jego wys zmniejszymy 3 krotnie to to jego
objetosc?
5 maj 12:17
DZIADZIA: V= 13πr2h
i np. r=2 h=6 to niewiem ile to jest trzykrotnie pomniejszona h bo r trzykrotnie zwiekszone to
r=6 ?kurde problem
5 maj 12:18
DZIADZIA: to jego V bedzie 3 razy wieksze?
5 maj 12:21
picia: r=2 i zwiekszone trzykrotnie to *3 czyli r=6
h=6 i zmniejszone trzykrotnie to analogocznie :3 czyli h=2
5 maj 12:22
picia: tak
5 maj 12:23
DZIADZIA: a ile to jest 7 trzykrotnie zwiekszone ? inp 12 siedmiokrotnie zmniejszone?
5 maj 12:28
Mila: r,h −promień i wysokość w danym stożku
R=3r
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V2= |
| π(3r)2* |
| h= |
| π*9r2*h=πr2h |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| V2 | |
| =... oblicz podstawiając |
| V | |
5 maj 12:30
DZIADZIA: Mila chodzi mi głownie o to ze zawiechy dostałem w kwesti pomniejszania i zwiekszania jakiejs
liczby ..
5 maj 12:33
Mila: r zwiększone 7 −krotnie to 7r
| | 1 | |
r zmniejszone 7−krotnie to |
| r |
| | 7 | |
r zmniejszone o 7 to r−7
r zwiększone o 7 to r+7
5 maj 12:40