..
Magda: hej mam jeszcze takie jedno zadanie, ktore nie wiem jak zrobic.
| | 3 | |
wiadomo, ze log511=a . wykaz, ze log1215√5 = |
| |
| | 4a | |
5 maj 12:13
ICSP: | | logc b | |
loga b = |
| − zamian podstawy logarytmu. |
| | logc a | |
teraz zmień podstawę logarytmu : log
121 5
√5 na 11 za pomocą tego twierdzenia i policz
resztę.
5 maj 12:14
Magda: dziekuje

a jak takie:
stosunek dlugosci przekatnych rombu, ktorego bok ma dlugosc 8 cm, jest rowne 4:3. oblicz pole
tego rombu.
5 maj 13:04
ICSP: zakładając że jedna przekątna ma długość 8x i jest dłuższa przekątną otrzymamy że krótsza ma
długość 6x
wtedy z twierdzenia Pitagorasa mamy :
(4x)
2 + (3x)
2 = 8
2
16x
2 + 9x
2 = 64
25x
2 = 64
| | 8 | |
x = |
| − ujemne odrzucamy z przyczyn oczywistych więc nawet go nie piszę |
| | 5 | |
w takim razie dłuższa przekątna ma długość :
teraz licz pole z oczywistego wzoru.
5 maj 15:45