matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
Edd:
Dany jest ostrosłup trójkatny prawidłowy, jego wysokosc ma taka sama długosc jak bok podstawy. Jaka miare ma kat nachylenia krawedzi bocznej do podstawy?
5 maj 12:11
dero2005:
H = a
a
√
3
h
p
=
2
H
a
tgα =
=
=
√
3
2
h
p
3
2
a
√
3
*
3
2
α = 60
o
5 maj 14:09