prostopadloscian
Edd: Dany jest prostopadłoscian o przekatnej długosci 12. Tworzy ona
z podstawa kat G = 60º. Jeden z boków podstawy jest równy3√2 .
Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu.
5 maj 12:01
matura już jutro : rysuj sobie takie prostopadłościan ABCD , a u góry EFGH . Ta przekątna tworzy trójkąt
prostokątny BHD o przeciw prostokątnej BH=12 . Używasz sin60=H/12 to masz H=6√3 dalej z tw
pitagorasa liczysz że 122=(6√3)2 + BD2 to masz że BD= 6 . Później znów tw pitagorasa w
trójkącie DBC 62= 3√22 + DC2 to masz że DC= 3√2 masz wszystkie dane a dalej sobie już
policzysz
7 maj 13:59