matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
luis:
Rozwiąż równanie: 2tgx + 3ctgx = 5 = 0 Proszę podsunięcie metody czy coś, zupełnie nie wiem za co się złapać ; >
5 maj 12:00
nieokiełznany:
π
x ∊ R − {
+kπ}, k ∊ C
2
1
2tgx + 3
− 5 = 0
tga
2tg
2
x + 3 − 5tgx = 0 tgx = m, m ∊ R 2m
2
− 5m + 3 = 0
5 maj 12:33