wykres funkcji y=p{3}x - 2 tworzy z osia Ox kat rozwarty o mierze
verca: wykres funkcji y=√3x − 2 tworzy z osia Ox kat rozwarty o mierze
5 maj 11:33
Aga1.: β=1800−α, α−−kąt ostry
y=√3x−2
a=√3
tgα=a
dokończ
5 maj 11:42
verca: nie rozumiem
5 maj 12:01
verca: skad wiesz ze tgα=a
5 maj 12:03
Aga1.: Jest taki wzór
a− współczynnik kierunkowy prostej y=ax+b
a=tgα, gdzie α jest kątem nachylenia prostej y=ax+b do osi Ox
Gdy a>0 to α jest kątem ostrym.
5 maj 12:10
verca: aaa to takie cos. dzieki
5 maj 12:32