Jak to zacząć?
cziki cziki madafaka: Rozwiąż równanie (x+3)2= 4
Jak to zacząć?
5 maj 11:25
krystek: (a+b)2=...
5 maj 11:27
cziki cziki madafaka: Tylko tak jak wstawie we wzór to mam problem z 3. Ja zrobiłem tak że dałem pierwiastek z 3 ===
i to tyle? po koleji do konca?
5 maj 11:30
Kejt: (x+3)2=x2+6x+9
5 maj 11:32
Borskuk: i teraz DELTA?
5 maj 11:34
Borskuk: @Cziki wydaje mi się ze jak teraz dasz delte to ci powinno wyjsć
5 maj 11:35
lakaze:
x1 = −5
x2 = −1
To jest prawidłowy wynik?
5 maj 11:42
Kejt: najpierw wszystko na lewą stronę, przyrównać do zera..
@lakaze wyniki są prawidłowe.
5 maj 11:48
ICSP: (x+3)
2 − 2
2 = 0
(x+3+2)(x+3−2) = 0
(x+5)(x+1) = 0
x = −1 v x = − 5
i mamy od razu
5 maj 12:08
Mila: (x+3)2= 4
x+3=2 lub x+3=−2⇔
x=−1 lub x=−5
5 maj 12:33
DZIADZIA: a co z ta 4 za zankiem = nie powinno byc x2+6x+9−4
5 maj 12:37
Mila: wyciągnęłam pierwiastek.
5 maj 12:45