całka
hiter: Nie wiem jak rozwiązać taką całkę

5 maj 11:24
hiter: 
5 maj 12:28
AS: Rozłóż ułamek podcałkowy na dwa ułamki proste
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 4 − x2 | | 2 − x | | 2 + x | |
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika znajdziesz A i B
a potem proste całki podstawowe
5 maj 12:30
Stres: | | dx | | dx | | 1 | | x−2 | |
∫ |
| = −∫ |
| = − |
| ln| |
| |+C |
| | −x2 + 4 | | x2 − 22 | | 4 | | x+2 | |
i teraz oblicz oznaczoną
5 maj 12:32
Basia:
4−x
2 = (2−x)(2+x) i dalej przez rozkład na ułamki proste
| 1 | | 1 | | A | | B | | A(2+x)+B(2−x) | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| |
| 4−x2 | | (2−x)(2+x) | | 2−x | | 2+x | | (2−x)(2+x) | |
stąd
A(2+x)+B(2−x) = 1
2A+Ax+2B−Bx = 1
(A−B)x + 2(A+B) = 1
A−B = 0
2(A+B) = 1
A = B
2(A+A) = 1
2*2A = 1
4A = 1
A =
14
B =
14
i masz
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 4(2−x) | | 4(2+x) | |
−
14*ln|2−x|+
14*ln|2+x| =
14*ln|
2+x2−x|
| | dx | |
0∫2 |
| = limx→2−[ 14*ln|2+x2−x| ] − 14*ln|2+02−0| = |
| | 4−x2 | |
lim
x→2− [
14*ln|
2+x2−x| ] −
14*ln1 =
lim
x→2− [
14*ln|
2+x2−x| ] − 0 =
lim
x→2− [
14*ln|
2+x2−x| ]
| | 2+x | |
x→2− ⇒ 2+x →4 i 2−x →0+ ⇒ |
| → +∞ ⇒ limx→2−14*ln|2+x2−x|= +∞ |
| | 2−x | |
5 maj 12:42
hiter: wielkie dzięki
5 maj 12:56